Pizzaoven in je Buitenkeuken?

Breng een vleugje Italië in je achtertuin

Welke Pizzaoven kiezen?

Welke Pizzaoven kiezen?

Wil je pizza’s maken op echt hout, op gas of op allebei? Zelfs elektrisch is mogelijk. Ga je romantisch samen pizza maken of komt het voetbalteam van je zoon 30 pizza’s eten? Kan het wel in combinatie met mijn ‘brandgevaarlijke’ rieten kap, of heb je specifieke design wensen? Dit zijn belangrijke vragen bij het uitkiezen van de juiste pizzaoven. Hieronder een kleine uitleg over de meest verkochte pizzaovens.

Kan het wel in combinatie met mijn ‘brandgevaarlijke’ rieten kap, of heb je specifieke design wensen? Dit zijn belangrijke vragen bij het uitkiezen van de juiste pizzaoven. Hieronder een kleine uitleg over de meest verkochte pizzaovens.

Houtgestookte Pizzaoven

Dit is de traditionele pizzaoven zoals ze hem in Italië ook gebruiken. Vaak met de hand gemetseld en voorzien van een stuclaag aan de buitenkant. Deze stuclaag kan in iedere kleur geschilderd worden, om het aan te laten sluiten bij het ontwerp van je buitenkeuken. Onder de stuclaag zit bij de duurdere modellen een laag van kurk. Dit zorgt ervoor dat de pizzaoven een stuk minder gevoelig is voor scheuren en dus minder onderhoud nodig heeft. Hij is schitterend om te zien en echt een aanwinst voor iedere buitenkeuken. Het opwarmen kost wel meer tijd dan bij andere typen pizzaovens. Het duurt ongeveer 2 uur voordat een houtgestookte pizzaoven op tempratuur is, maar als hij dan op temperatuur is koelt hij niet zomaar af en kan je in ongeveer een minuut een perfecte pizza bakken. Zelf vind ik het stoken en werken met vuur erg bijdragen aan het authentieke gevoel van pizza maken. Meenemen naar de camping zal helaas niet gaan, want hij weegt rond de 500 kilo dus we zetten hem graag in één keer op de juiste plaats.

Voordelen: Authentieke uitstraling, hoge temperatuur, lekker met vuur spelen en alle kleuren mogelijk.

Nadelen: Lange opwarmtijd, vergt onderhoud en is niet verplaatsbaar.

om het aan te laten sluiten bij het ontwerp van je buitenkeuken. Onder de stuclaag zit bij de duurdere modellen een laag van kurk. Dit zorgt ervoor dat de pizzaoven een stuk minder gevoelig is voor scheuren en dus minder onderhoud nodig heeft. Hij is schitterend om te zien en echt een aanwinst voor iedere buitenkeuken. Het opwarmen kost wel meer tijd dan bij andere typen pizzaovens. Het duurt ongeveer 2 uur voordat een houtgestookte pizzaoven op tempratuur is, maar als hij dan op temperatuur is koelt hij niet zomaar af en kan je in ongeveer een minuut een perfecte pizza bakken. Zelf vind ik het stoken en werken met vuur erg bijdragen aan het authentieke gevoel van pizza maken. Meenemen naar de camping zal helaas niet gaan, want hij weegt rond de 500 kilo dus we zetten hem graag in één keer op de juiste plaats.

Voordelen: Authentieke uitstraling, hoge temperatuur, lekker met vuur spelen en alle kleuren mogelijk.

Nadelen: Lange opwarmtijd, vergt onderhoud en is niet verplaatsbaar.

Houtgestookte Pizzaoven

Gasgestookte Pizzaoven

Gasgestookte Pizzaoven

Deze pizzaoven is een moderne versie van de houtgestookte pizzaoven. Gasgestookte pizzaovens zijn verkrijgbaar in de vorm van een traditionele pizzaoven, maar wordt ook uitgevoerd in moderne designs. Vaak is hij van metaal gemaakt waardoor hij minder onderhoud nodig heeft dan de houtgestookte pizzaoven. Door het gebruikte materiaal, is de gasgestookte pizzaoven minder geschikt om van kleur te veranderen. Het grootste voordeel zit hem in het opwarmen, in 20 minuten ben je klaar om pizza’s te bakken. Wat temperatuur betreft is de gasgestookte oven vergelijkbaar met de traditionele oven en kan je hierin ook in 1 minuut een heerlijke pizza bakken. Om deze hoge temperaturen te bereiken heb je wel veel gas nodig, met een gasfles van 9,5 kilo kan je ongeveer 3 keer pizza’s bakken.

Voordelen: Weinig onderhoud, snelle opwarming, moderne uitstraling, eenvoudig in gebruik.

Nadelen: Gebruikt veel gas, zware pizzaoven, geen eigen kleur mogelijk.

maar wordt ook uitgevoerd in moderne designs. Vaak is hij van metaal gemaakt waardoor hij minder onderhoud nodig heeft dan de houtgestookte pizzaoven. Door het gebruikte materiaal, is de gasgestookte pizzaoven minder geschikt om van kleur te veranderen. Het grootste voordeel zit hem in het opwarmen, in 20 minuten ben je klaar om pizza’s te bakken. Wat temperatuur betreft is de gasgestookte oven vergelijkbaar met de traditionele oven en kan je hierin ook in 1 minuut een heerlijke pizza bakken. Om deze hoge temperaturen te bereiken heb je wel veel gas nodig, met een gasfles van 9,5 kilo kan je ongeveer 3 keer pizza’s bakken.

Voordelen: Weinig onderhoud, snelle opwarming, moderne uitstraling, eenvoudig in gebruik.

Nadelen: Gebruikt veel gas, zware pizzaoven, geen eigen kleur mogelijk.

Hybride Pizzaoven

Dit is een pizzaoven die de voordelen van bovengenoemde pizzaovens samenvoegt. Je hebt de keuze om lekker je tijd te nemen en op hout te gaan stoken, met als voordeel heeft dat je de bodemplaat goed op temperatuur kan maken. Ook is het mogelijk om het gas aan te sluiten en binnen 20 minuten klaar te zijn om de eerste pizza’s erin te leggen. Wat ik zelf erg mooi vind is dat er dan meestal een houtopslag in de buitenkeuken komt wat ik een geweldige uitstraling vind hebben voor het buitengevoel. De hybride pizzaovens ’s zijn zowel in traditionele vormen als in moderne en zelfs draagbare vormen te verkrijgen. De pizzaovens worden van staal gemaakt wat weer een stuk minder onderhoud nodig heeft maar dit maakt het bijna onmogelijk om de pizzaoven een eigen kleur te geven.

Voordelen: Twee soorten brandstof, weinig onderhoud, snelle opwarming, moderne uitstraling, eenvoudig in gebruik.

Nadelen: Gebruikt veel gas, zware pizzaoven, geen eigen kleur mogelijk.

met als voordeel heeft dat je de bodemplaat goed op temperatuur kan maken. Ook is het mogelijk om het gas aan te sluiten en binnen 20 minuten klaar te zijn om de eerste pizza’s erin te leggen. Wat ik zelf erg mooi vind is dat er dan meestal een houtopslag in de buitenkeuken komt wat ik een geweldige uitstraling vind hebben voor het buitengevoel. De hybride pizzaovens ’s zijn zowel in traditionele vormen als in moderne en zelfs draagbare vormen te verkrijgen. De pizzaovens worden van staal gemaakt wat weer een stuk minder onderhoud nodig heeft maar dit maakt het bijna onmogelijk om de pizzaoven een eigen kleur te geven.

Voordelen: Twee soorten brandstof, weinig onderhoud, snelle opwarming, moderne uitstraling, eenvoudig in gebruik.

Nadelen: Gebruikt veel gas, zware pizzaoven, geen eigen kleur mogelijk.

Hybride Pizzaoven

Verplaatsbare Pizzaoven

Verplaatsbare Pizzaoven

Dit zijn kleinere en lichtere pizzaovens met toch hele goede eigenschappen. Je hebt ze met verschillende of gecombineerde brandstoffen zoals gas, hout en/of pallets. Door het lichte gewicht houdt de pizzaoven minder goed warmte vast, er zal dus meer brandstof nodig zijn hem op temperatuur te houden. Omdat hij zo klein is stook je hem wel binnen 20 minuten naar de juiste temperatuur, ongeacht welke brandstof je gebruikt. Daarnaast zijn ze makkelijk schoon te maken en berg je ze na gebruik weer op, zodat je meer werkblad overhoudt voor je andere BBQ avonturen. Deze pizzaovens zijn in veel verschillende formaten, kleuren en vormen te krijgen, hierdoor zit er altijd wel iets bij dat in jouw buitenkeuken past.

Voordelen: Licht en verplaatsbaar, makkelijk in onderhoud, snelle opwarming, meerdere brandstoffen mogelijk.

Nadelen: Koelt snel af, minder sfeervol dan traditionele pizzaoven.

Door het lichte gewicht houdt de pizzaoven minder goed warmte vast, er zal dus meer brandstof nodig zijn hem op temperatuur te houden. Omdat hij zo klein is stook je hem wel binnen 20 minuten naar de juiste temperatuur, ongeacht welke brandstof je gebruikt. Daarnaast zijn ze makkelijk schoon te maken en berg je ze na gebruik weer op, zodat je meer werkblad overhoudt voor je andere BBQ avonturen. Deze pizzaovens zijn in veel verschillende formaten, kleuren en vormen te krijgen, hierdoor zit er altijd wel iets bij dat in jouw buitenkeuken past.

Voordelen: Licht en verplaatsbaar, makkelijk in onderhoud, snelle opwarming, meerdere brandstoffen mogelijk.

Nadelen: Koelt snel af, minder sfeervol dan traditionele pizzaoven.

Elektrische Pizzaoven

Dit type lijkt op het eerste gezicht een beetje simpel maar er komen ongelofelijk goede pizza’s uit! Ze zijn erg betaalbaar, je stopt hem weg in een kastje als je hem niet gebruikt en hij is gewoon aan te sluiten op het stroomnet. Je kan hem zelfs op tafel zetten waardoor je aan tafel pizza’s kan bereiden. Het heeft natuurlijk niet de charme van een traditionele pizzaoven maar ik sta eigenlijk versteld van wat hij kan. Daarnaast kan je hem in de winter ook gewoon binnen gebruiken.

Voordelen: Betaalbaar, licht en verplaatsbaar, makkelijk in onderhoud, snelle opwarming.

Nadelen: Het is een keukenapparaat en heeft geen enkele charme.

Je kan hem zelfs op tafel zetten waardoor je aan tafel pizza’s kan bereiden. Het heeft natuurlijk niet de charme van een traditionele pizzaoven maar ik sta eigenlijk versteld van wat hij kan. Daarnaast kan je hem in de winter ook gewoon binnen gebruiken.

Voordelen: Betaalbaar, licht en verplaatsbaar, makkelijk in onderhoud, snelle opwarming.

Nadelen: Het is een keukenapparaat en heeft geen enkele charme.

Elektrische Pizzaoven

BBQ als Pizzaoven

BBQ als Pizzaoven

Op je Kamado of zelfs op je Weber kogel BBQ kan je prima pizza’s maken. Qua temperatuur lukt het je niet om binnen 1 minuut perfecte pizza’s te krijgen maar met een minuut of zeven komt er toch een prima pizza uit je BBQ. Het belangrijkste is een goede pizzasteen die indirect op je rooster ligt. Als je de steen direct boven het vuur plaatst wordt deze veel te heet en gaan al je bodems verbranden. Het indirecte zorgt er weer voor dat je steen eigenlijk niet heet genoeg wordt waardoor je baktijd langer is. Als je gestrest pizza’s gaat bakken doe je sowieso al iets verkeerd 😉

Voordelen: Geen extra apparaat nodig

Nadelen: Lange baktijd, 1 per keer, verbruikt veel houtskool.

Het belangrijkste is een goede pizzasteen die indirect op je rooster ligt. Als je de steen direct boven het vuur plaatst wordt deze veel te heet en gaan al je bodems verbranden. Het indirecte zorgt er weer voor dat je steen eigenlijk niet heet genoeg wordt waardoor je baktijd langer is. Als je gestrest pizza’s gaat bakken doe je sowieso al iets verkeerd 😉

Voordelen: Geen extra apparaat nodig

Nadelen: Lange baktijd, 1 per keer, verbruikt veel houtskool.

Neem contact op
Wil je meer weten over de mogelijkheden?
We komen graag met je in contact!