Het traditionele Pizzadeeg.
Met het recept van dit deeg kan je pizza’s maken zoals ze ook in restaurant worden geserveerd. Een heerlijke bodem met een mooie stevige korstranden. Het opbollen van het deeg en het draaien van de pizza is in het begin even lastig. Maar als je de filmpjes opvolgt gaat het zeker lukken. Tip, doe het eerst langzaam na en ga dan pas versnellen als je de techniek onder de knie hebt.
Ingrediënten voor 6 pizza’s van ongeveer 30cm doorsnede
bij pizzadeeg berekenen we alles in percentages. Hou dit aan en je krijgt geweldig pizzadeeg.
- 100% pizzabloem Type 00
- 53% water
- 5% olijfolie
- 2% zout
- 0,45 % instantgist
Voor 6 bolletjes pizzadeeg heb je dan nodig
- 1 kilo pizzabloem
- 530 gr water
- 50 gr olijfolie
- 20 gr zout
- 4,5 gr gist
- 6 ingevette witte bakjes van een afhaalmaaltijd. (sorry, soms ben ik lui en doe ik dat ook)
- 24 uur geduld
Het deeg
Het belangrijkste voor het slagen van de bodem is het type bloem. Dit is type 00 pizzabloem. Dit is bij de groothandel te krijgen en kost ongeveer 5 euro voor 5 kilo. Daarnaast is ook de temperatuur van het water erg belangrijk. Als de temperatuur te hoog is gaat het gist zich te snel vermenigvuldigen en krijg je een slap deeg. Werk je met een mixer dan is je watertemperatuur van ongeveer 20 graden prima. Kneed je het deeg met je handen, zoals het hoort, dan moet de temperatuur een stuk lager zijn omdat je handen veel warmte afgeven. Daarbij komt ook nog kijken, dat hoe langer je kneed hoe warmer het deeg wordt. Ik zorg dat mijn water rond de 15 graden is en kneed niet te lang. Zodra je deeg egaal is ben je klaar met kneden.
Het kneden
Pak een grote kom en strooi het bloem hier in. Maak een gaatje link en recht in de kom en gooi in het ene gaatje het zout en in het andere gaatje het gist. Zo zorg je ervoor dat het zout je gist niet dood. Vervolgens kan ook het water en de olijfolie erbij en kan je beginnen met kneden. Begin het kneden in de kom maar ga verder op het schone aanrechtblad zodra de ingrediënten bij elkaar gaan komen. Ga door met kneden totdat je een mooi egaal deeg hebt.
Opbollen
Dit mooie egale deeg hoeven we nog niet soepel te kneden want dit gaan we doen met het opbollen. Het opbollen zorgt ervoor dat de deegbol een mooie strakke huid krijgt rondom de deegbol en evenredig rijst. Verdeel je deeg in 6 gelijke delen en ga dit opbollen zoals alleen Robèrt van Beckhoven dit kan. Iedere bol de je opgebold hebt gaat meteen in een ingevet bakje en in de koelkast. Je wilt dat het deeg zo min mogelijk rijst. In het begin gaat het niet helemaal goed maar dat is niet erg, Je pizza’s zien er dan wat ambachtelijker uit. Ga niet te lang opbollen anders wordt je deeg te warm.
Pizza draaien
De deegbollen gaan minimaal 24 uur in de koelkast en halen we er twee uur voor het bereiden van de pizza’s eruit. Niet allemaal te gelijk! Er zit zeker een uur tussen de eerste en de laatste pizza en dan loop je de kans dat je met liefde gemaakte deeg toch nog teveel gaat rijzen. Strooi flink wat bloem op je schone aanrechtblad en handen en draai de pizza’s zoals in het volgende filmpje van Stefan Tibben. Op zijn site italenplein.nl staan nog veel meer heerlijke Italiaanse recepten. Ook legt hij heel duidelijk uit wat het verschil is tussen de verschillende soorten bloem en meel.
Haal alleen het deegbolletje dat je gaat draaien uit het bakje en laat de rest zitten of dek ze af. De bolletjes drogen snel uit en dan kan je ze niet meer mooi stretchen. Veel succes met het opruimen van je keuken 😉