Dit recept komt van de oma van een Indische vriendin. Ze is nu 92 en ik blijf me verbazen over haar fantastische kookkunsten.
Recept voor 4 personen op de BBQ
- 600 gr kippendijen of schouderkarbonade
- 5 eetlepels dikke ketjap manis (dik als stroop)
- 2 theelepels 5 spices powder
- 1 theelepel Katoembar (Koriander)
- 1 theelepel Djahe (Gember)
- 1 theelepel Djinten (komijn)
- 1 theelepel sambal (zelf hou ik van Brandal)
- 1 theelepel basterdsuiker
- schuitje citroensap
- Zout en peper
- satéstokjes
Leg de houten satéstokjes een uur voor het rijgen in het water zodat deze niet verbranden boven het vuur.
Snij het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm
60 minuten voordat het vlees op de bbq gaat stop je de ketjap, alle kruiden, basterdsuiker, citroensap, zout en peper in een kom en roert dit goed door. De marinade hoeft niet lang in het vlees te trekken, dan behoud het vlees zijn smaak en krijg je een lekker marinade er omheen. Na het mengen voeg je het vlees bij de marinade.
Na 10 minuten rijg je het vlees aan de vochtige satéstokjes. Als je 3 stukjes vlees aan een stokje rijgt hou je genoeg hout over om over je bbq te laten steken zodat je, zonder je vingers te verbranden, de stokjes kan keren. Het laatste stukje vlees op de saté moet het puntje van het stokje verbergen. Anders verbrand dit puntje hout en geeft een nare smaak aan je overheerlijke saté.
Geweldig, je hebt een greeg egg! Maar voor deze saté werkt het even anders. Graag je deksel open houden, in een gesloten bbq wordt de marinade soep ipv de heerlijke bruine gloed zoals je die ziet op de foto.
Natuurlijk smaakt dit het best met je eigen pindasaus maar ik begrijp dat je soms voor makkelijk kiest. Als je een beetje Ketjap, Katoembar, Djahe, Djinten en sambal in je kant en klare satésaus stopt is hij altijd iets lekkerder.
Eet smakelijk!